|
---|
ΟΣΕΠ-ΤΕΙ: Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Όπως αναλύσαμε στο κείμενο 4/9/09 το σοσιαλφασιστικό κίνημα «παιδείας» με επικεφαλής την ΠΟΣΔΕΠ και τα επιμελητήρια οργανώνουν την αφαίρεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα ΤΕΙ και ταυτόχρονα προωθούν, συγκαλυμμένα προς το παρόν, την κατάργησή των ΤΕΙ. Με τον ίδιο τρόπο που σαμποτάρουν οι υποστηρικτές της δημόσιας και δωρεάν παιδείας τα δημόσια και «δωρεάν» ΤΕΙ, θέλουν να κλείσουν και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) στα οποία φοιτούν χιλιάδες νεολαίοι. Στην περίπτωση των ΚΕΣ προσθέτουν και ένα επιπλέον επιχείρημα, εκτός από το «χαμηλό» τους επίπεδο όπως λένε και για τα ΤΕΙ ισχυρίζονται ότι οι φοιτητές τους είναι πλούσιοι και γι’ αυτό και η πάλη της νεολαίας των δημόσιων ΑΕΙ εναντίον της νεολαίας των ΚΕΣ είναι δίκαιη γιατί είναι ταξική πάλη. Έτσι σπρώχνουν στον κανιβαλισμό την νεολαία των ΑΕΙ σε βάρος της νεολαίας των ΤΕΙ και των ΚΕΣ. Μόνο φασίστες σε όλη την ιστορία διαχωρίζουν και διασπούν με αυτόν τον τρόπο την νεολαία. Χώρια από την ελεεινότητα αυτής της θέσης από άποψη αρχής οι φοιτητές των ΚΕΣ συχνά είναι λιγότερο εύποροι από αρκετούς φοιτητές των ΑΕΙ που είχαν στην μαθητική τους ζωή είτε τους εύπορους επιστήμονες γονείς τους σαν δάσκαλους, είτε ακριβοπληρωμένους ιδιωτικούς δασκάλους ώστε να μπορέσουν να μπουν στις καλύτερες σχολές της χώρας.
Η ποιο γλοιώδης όμως ομοσπονδία δεν είναι η ΠΟΣΔΕΠ ούτε και η ΟΛΜΕ, ούτε η ΔΟΕ, αλλά ούτε και τα επιμελητήρια. Είναι η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ που υποταγμένη στον σοσιαλφασισμό και στην ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους φοιτητές των ΤΕΙ, τα θύματα του σοσιαλφασισμού, να κανιβαλίζουν ενάντια στους φοιτητές των ΚΕΣ ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που ο σοσιαλφασισμός στερεί στους φοιτητές των ΤΕΙ τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Αυτοί οι «δάσκαλοι» υποστηρικτές τάχα του «δωρεάν» και δημοσίου εκπαιδευτηρίου υποτάσσονται στο φαιοκόκκινο κίνημα που δεν αναγνωρίζει το προϊόν της ίδιας τους της διδασκαλίας, δηλαδή το πτυχίο των ΤΕΙ, που δεν αναγνωρίζει δηλαδή στην πράξη τα ΤΕΙ σαν σχολές της παραγωγής, ούτε καν σαν μια εκπαιδευτική βαθμίδα. Αυτοί οι «δάσκαλοι» επαγγελματίες υποστηρικτές της δημόσιας παιδείας που αποτελεί τάχα αγαθό και όχι εμπόρευμα, που ευχαρίστως όμως εισπράττουν τους μισθούς τους προϊόν της εμπορευματικής πράξης της πώλησης των γνώσεών τους στο κράτος, είναι οι χειρότεροι έμποροι. Όχι προφανώς γιατί εισπράττουν τον μισθό τους, όσοι βέβαια τον δουλεύουν, αλλά γιατί για να είναι αρεστοί στο πεντακομματικό καθεστώς ξεπουλούν τους φοιτητές τους, τα ΤΕΙ και τους ίδιους τους εαυτούς τους σαν δασκάλους.
Η ΟΣΕΠ σαν παράδειγμα καλεί σε απεργία το 2008 ενάντια στην αναγνώριση των ΚΕΣ με το κλασικό κανιβαλικό κάλεσμα του σοσιαλφασισμού στη νεολαία. Διαβάζουμε από το δελτίο τύπου. « Το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των κολεγίων και διαισθανόμενο τις βαρύτατες συνέπειες που θα έχει η απόφαση αυτή για τους πτυχιούχους ΤΕΙ, οι οποίοι παρότι εισήχθησαν μετά από πανελλήνιες εξετάσεις και ολοκλήρωσαν τετραετείς σπουδές σε Ανώτατα Δημόσια Ιδρύματα δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ οι απόφοιτοι των κολεγίων οι οποίοι γράφτηκαν σε κάποιο κολέγιο και μετά από σπουδές τριών ετών θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα, με την εφαρμογή της οδηγίας 36/2005.» Πριν μερικές ημέρες από κοινού ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ ανακοινώνουν ότι θα προσβάλλουν την αναγνώριση των ΚΕΣ από το υπουργείο παιδείας, μια αναγνώριση που τοποθετεί τα ΚΕΣ στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Λένε στην ανακοίνωσή τους: « Ξεκίνησε σύμφωνα με τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων των Ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ-ΑΕΙ και ΟΣΕΠ-ΤΕΙ η διαδικασία σύνταξης και κατάθεσης της Αίτησης Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των Αδειών Ίδρυσης των 41 Κολεγίων, που έχουν πρόσφατα χορηγηθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Με αυτή την ενέργεια υλοποιούνται οι αποφάσεις των δύο Ομοσπονδιών αξιοποίησης όλων των προσφερόμενων ένδικων μέσων για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα μιας Ανώτατης Εκπαίδευσης υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.» Η κοινή ανακοίνωση συνεχίζει ορίζοντας την μεταλυκειακή εκπαίδευση ως τον φυσικό χώρο των ΚΕΣ. Όμως αυτό ακριβώς έχει αναγνωρίσει και το Υπουργείο Παιδείας μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρει παρά μόνο ο έλεγχος κάθε μορφής εκπαίδευσης είτε δημόσιας είτε ιδιωτικής. Και επειδή η ιδιωτική ελέγχεται δυσκολότερα γι’ αυτό και θέλουν το κλείσιμο των ΚΕΣ ακόμα και αν το υπουργείο παιδείας υποτάσσεται στην πολιτική τους και δεν αναγνωρίζει εδώ και χρόνια σαν πανεπιστήμια τα ΚΕΣ. Η συνέχεια της ανακοίνωσης: « Συγχρόνως όμως η ενέργεια μας αυτή αποτελεί παρέμβαση στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης, που σκοπό έχει να συμβάλει στη διασφάλιση της αναβάθμισης της ποιότητας των σπουδών στον ευρύτερο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.»
Εδώ καταγγέλλουμε την στάση της ΟΣΕΠ και δεν σταματάμε στο ζήτημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η θέση μας για την ιδιωτική εκπαίδευση βρίσκεται αναλυτικά στο site με τίτλο «Για τον αντιδραστικό χαρακτήρα του συνθήματος όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης». Πάντως το βασικό αίτημα που μπαίνει στη χώρα μας από το κυρίαρχο πολιτικό και ιδεολογικό μπλοκ δεν είναι αν θα είναι καλή ή κακή η κρατική παιδεία, αλλά το να απαγορευτεί η ιδιωτική. Δεν παλεύουν δηλαδή οι φίλοι του δωρεάν κρατικού Πανεπιστημίου για να μορφώνει αυτό τη νεολαία, για να αναπτύσσει τη χώρα, για να απορροφά όσο γίνεται πιο λίγους κρατικούς πόρους και να προσφέρει όσο γίνεται πιο πολλή γνώση, ούτε καν για να είναι πιο φτηνό για τα παιδιά των φτωχών και πιο ακριβό για τα παιδιά των πλούσιων, όπως θα απαιτούσαν οι πραγματικά προοδευτικοί άνθρωποι. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να απαγορευτεί στους πολίτες αυτής της χώρας να αγοράζουν πανεπιστημιακού επιπέδου γνώση από όπου θέλουν και από όπου μορούν. Αυτό το έχουν επιβάλλει με το να μην επιτρέπουν στους κάτοχους αυτής της γνώσης να αναγνωρίζονται σαν τέτοιοι από το κράτος. Δηλαδή πρακτικά έχουν επιβάλει να μην προσλαμβάνονται σαν κρατικοί υπάλληλοι και σαν υπάλληλοι των κρατικών επιχειρήσεων καθώς και να μην έχουν δικαίωμα να ασκήσουν επαγγέλματα που απαιτούν άδεια από το κράτος όσοι έχουν αγοράσει και κατέχουν τέτοια γνώση αγορασμένη από ιδιώτες. Με λίγα λόγια απαγορεύουν σε τέτοιους πολίτες να ζήσουν από τις γνώσεις τους χωρίς να μπορούν να αποδείξουν ότι αυτές οι γνώσεις είναι ανεπαρκείς. Αυτή την φασιστικού τύπου απαγόρευση την έχουν θεσμοθετήσει και συνταγματικά. Με λίγα λόγια υπάρχει στην Ελλάδα ένα εμπόρευμα που απαγορεύεται να αγοραστεί από τους πολίτες και που κατά συνέπεια απαγορεύεται να παραχθεί από αυτούς έξω από το κράτος και το οποίο λέγεται πανεπιστημιακή γνώση. Στην περίπτωση των κρατικών και δωρεάν τάχα ΤΕΙ τα σαμποτάρουν όχι τώρα γιατί είναι ιδιωτικά αλλά γιατί είναι τάχα «χαμηλού» επιπέδου και οι φοιτητές τους όπως και των ΚΕΣ δεν μπορούν να ελεγχθούν από την κρατικοφασιστική γραφειοκρατία. Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουν καμιά μορφή εκπαίδευσης που δεν την ελέγχουν. Και η πιο εύκολα ελεγχόμενη εκπαίδευση από τους μεσαιωνιστές είναι αυτή της θεωρητικολογίας και της λογοκοπίας με διαμάντι στην κορώνα της μερικά ράκη των «ανθρωπιστικών» τάχα σπουδών.
Οι φοιτητές ειδικά των ΤΕΙ αλλά και των ΚΕΣ καθώς και οι δημοκράτες φοιτητές των ΑΕΙ οφείλουν να αντιμετωπίσουν στη βάση της δημοκρατικής ενότητας της νεολαίας τον σοσιαλφασισμό και να καταγγείλουν τον ειδικό ρόλο της ΟΣΕΠ.Αθήνα 17/9/2009